Unul din OAMENII de onoare ai urbei noastre, Constantin BUȘOI, ne-a părăsit în aceasta dimineață, dupa o grea și lungă suferință pe care a ținut-o ascunsă privirilor la căsuța din Preajba, din vecinătatea Craiovei.
Născut în 1941 în localitatea Broșteni, județul Mehedinți, a venit în capitala Olteniei să-și aprofundeze cunoștințele, dar și să-și demonstreze forța și măiestria.
La prima vedere două pasiuni care nu au nimic în comun, matematica și luptele greco-romane, au fost puse pe același palier de performanță, marea performanță, de Constantin Bușoi.
Terminarea facultății i-a adus titulatura de profesor de matematică, o titulatură îmbinată armonios cu cea de multiplu campion național la lupte greco-romane, la Clubul Sportiv Electroputere Craiova, domeniul sportiv în care a ajuns la cel mai înalt nivel – Jocurile Olimpice unde în 1968 a participat la ediția din Mexic unde a încheiat competiția pe mai mult decât un onorant loc 5.
A fost vârful de formă sportivă pentru ca apoi să se dedice muncii la catedră.
Nu a abandonat luptele,dar doar și-a schimbat locul de pe saltea, din sportiv în oficial – arbitru FILA, postură din care a mai fost prezent la 4 ediții de Jocuri Olimpice ( 1980 – Moscova, 1984 – Los Angeles, 1992 – Barcelona, 1996 – Atlanta ) și la numeroase ediții de campionate mondiale și europene.
Toate acestea în paralel cu menirea de dascăl și manager în educație.
De nume Domniei Sale se leagă (tot în curtea liceului si Clubului Sportiv Electroputere) apariția Liceului de Informatică “Ștefan Odobleja” (înființat din 1993 la propunerea lui Constantin Bușoi, dar si cu largul sprijin al Profesorului Octavian Podeanu – inspectorul general ), cel care în anii în care a fost manageriat de Constantin Bușoi a ajuns foarte rapid o unitate de învățământ de elită alături de Colegiile “Carol I”, “Frații Buzești” și “Elena Cuza”.
După evenimentele din decembrie 1989, Constantin Bușoi avea să fie, pentru câteva luni, și primul primar al Craiovei de după perioada comunistă.
A îmbinat într-un mod admirabil știința exactă cu sportul și a făcut-o la cel mai înalt nivel.
În domeniul educației a ajuns, de asemenea, la cel mai înalt nivel fiind ani buni, la trecerea dintre milenii, inspectorul școlar general al I.Ș.J. Dolj.
Trupul neînsufleţit va fi depus la Biserica “Sf. Spiridon” (str. “Vasile Conta” din Craiova). Slujba de înmormântare se va săvârşi joi, 25 august, la ora 11:00, la Biserica “Sf. Spiridon”. Înmormântarea va avea loc , în aceeaşi zi, la Cimitirul “Sineasca”, la ora 12:30.