Primul soldat rus judecat a primit închisoare pe viață

0
118

Un soldat rus a fost găsit vinovat în primul proces pentru crime de război desfășurat în Ucraina de la începutul războiului.

Vadim Shishimarin, în vârstă de 21 de ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat la câteva zile după începerea invaziei rusești.

Pe 28 februarie, Vadim l-a ucis pe Oleksandr Şelipov, un bărbat de 62 de ani, în nord-estul Ucrainei.

Acuzatul, care a recunoscut faptele şi a declarat că a îndeplinit ordinul unui alt militar rus, nu a reacţionat la acest rechizitoriu.

În timpul procesului, tânărul soldat s-a aflat faţă în faţă cu văduva victimei sale. „Aveţi remuşcări pentru crima pe care aţi comis-o?”, l-a întrebat Katerina Şelipova. „Ştiu că nu puteţi să mă iertaţi, însă eu vă cer totuşi iertare”, a răspuns soldatul cu faţa încă juvenilă.

În ziua crimei, Vadim Şişimarin se afla în regiunea Sumî cu o coloană de blindate. După ce a fost atacat de forţele ucrainene, el a furat o maşină împreună cu alţi patru soldaţi. „Voiam să ne întoarcem acolo unde era poziţionată armata noastră, în Rusia”, a explicat el.

„În timp ce mergeam cu maşina, am văzut un bărbat care vorbea la telefon”, a continuat Şişimarin. Potrivit lui, unul dintre soldaţii aflaţi la bordul maşinii i-a cerut să tragă pentru a evita să fie denunţat. Vadim Şişimarin a susţinut că a refuzat iniţial.

Însă un alt militar a insistat, potrivit lui: „El mi-a spus pe un ton ferm să trag, că dacă eu nu voi trage noi vom fi în pericol”.

Presat de procuror, Vadim Şişimarin a admis cu toate acestea că acel militar nu avea un rang superior şi că el nu era obligat să-i respecte ordinele, anunță agerpres.

Drama a avut loc la doi paşi de locuinţa lui Şelipov, iar soţia lui a fost martoră. Când a ieşit din casă, ea l-a descoperit pe soţul său cu capul însângerat. „Am început să strig foarte tare”, a povestit ea la proces. Vocea ei, fermă până atunci, s-a frânt atunci când şi-a descris soţul. „El era protectorul meu. Era foarte bun, toţi vecinii îl respectau”, a povestit ea.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here