Ratingul României a fost confirmat de Standard & Poor’s, cu perspectivă stabilă.

0
12

Standard & Poor’s (S&P) a confirmat vineri ratingul României la „BBB-/A-3” pentru datoria pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală şi a menţinut perspectiva negativă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară.

S&P arata ca ar putea scădea ratingul dacă dezechilibrele fiscale și externe rămân ridicate pentru mai mult timp decât se așteaptă în prezent, in absența consolidării fiscale rezultand in datorii publice și externe mai mari sau o costuri de finantare mai mari decât cele estimate în prezent.

Lipsa sincronizării politicii economice a sporit volatilitatea cursului de schimb, cu repecusiuni negative negative asupra bilanțurilor din sectorul public și cel privat, potrivit agentiei.

Ministerul Finantelor Publice a transmis ca decizia agenției de rating are la bază nivelul moderat al datoriei publice și al datoriei externe, dar și accesul flexibil al României la finanțare pe piața internă și internațională, care poate atenua posibile riscuri asociate cu nevoia ridicată de finanțare a sectorului public pe termen scurt.

“Anunțul Standard & Poor’s reconfirmă faptul că măsurile actualului Guvern pentru combaterea efectelor socio-economice ale crizei COVID-19 și asigurarea unor finanțe publice sustenabile au fost cele corecte în contextul global actual. Așa cum am subliniat și în trecut, agenția consideră că situația gravă a finanțelor publice a fost cauzată de creșterile nesustenabile ale cheltuielilor angajate de Guvernul anterior, de iresponsabilitateta politicii fiscale prociclice promovate în ultimii trei ani”, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

MFP a mai completat: “Evaluarea agenției subliniază că majorarea pensiilor din sectorul public, care ar urma să aibă loc în luna septembrie a acestui an, ar avea un impact considerabil asupra finanțelor publice. Nu în ultimul rând, agenția de rating apreciază că politica fiscală expansionistă promovată începând cu anul 2018 a condus la unele dintre cele mai mari deficite gemene pentru o țară din categoria piețelor emergente, precum și la erodarea sustenabilității finanțelor publice în România”.

“În perioada următoare, Ministerul Finanțelor Publice va continua demersurile de implementarea măsurilor pentru înlăturarea efectelor negative ale pandemiei cu virusul SARS-CoV-2 și a celor necesare pentru repornirea rapidă a economiei României“, a completat ministrul Finanțelor.

Agenția consideră că factorii principali care ar putea contribui la îmbunătățirea perspectivei sunt asigurarea unei consolidări fiscale reale, care să conducă la stabilizarea finanțelor publice și a poziției externe a României. Totodată, Standard & Poors anticipează o revenire treptată a economiei începând de la mijlocul acestui an și o reluare consistentă a creșterii PIB din 2021, în jur de 4%.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here