Regina Elisabeta a II-a, condusă pe ultimul drum

0
273

Regina Elisabeta a II-a a fost condusă pe ultimul drum, astăzi, în cadrul unor ceremonii impresionante ce au avut loc la Londra şi Windsor.
Sicriul reginei a fost coborât în Cripta Regală a Capelei St. George, unde urmează să se odihnească alături de Prințul Filip și părinții ei..
Coroana, globul suveranului și sceptrul – simbolurile puterii și guvernării monarhului – au fost luate de pe sicriul reginei și așezate pe altar.
Peste 500 de lideri mondiali, şefi de state şi de guverne şi membri ai Caselor Regale, prezenți la înmormântare
Măsuri excepționale de securitate în capitala Marii Britanii.
Afetul de tun pe care se află sicriul Reginei, tras cu funii de corabie..
Harry și William au stat împreună lângă sicriu, în ciuda scandalurilor din ultima vreme. Prințul George și Prințesa Charlotte au participat la funeralii.

„Am participat la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, exprim încă o dată, în numele poporului Român, sincere condoleanțe pentru această mare pierdere”, a transmis președintele.

În sunet de cimpoaie, ei au defilat în spatele tatălui lor, noul rege Charles al III-lea, a unchilor Andrew şi Edward şi a mătuşii lor Anne, de la Westminster Hall până la Abaţia Westminster, apoi, după ceremonia religioasă la care au participat demnitari din întreaga lume, până în Hyde Park de unde sicriul a plecat cu un dric spre Castelul Windsor, potrivit Agerpres.

În urmă cu 25 de ani, imaginile cu cei doi fraţi, de 12, respectiv 15 ani, păşind laolaltă în spatele sicriului mamei lor, Diana, au emoţionat întreaga planetă.

Luni, William, căruia tatăl său Charles al III-lea i-a transmis titlul de prinţ de Wales, a purtat uniforma militară, la fel ca tatăl său, dar şi ca prinţul Edward şi mătuşa sa, prinţesa Anne. Ca şi aceştia, el a efectuat de mai multe ori salutul militar în direcţia bunicii şi suveranului, în timp ce fratele său s-a abţinut.

Retrăgându-se în 2020 de la îndatoririle regale, în urma unor neînţelegeri, Harry, care locuieşte în California împreună cu soţia sa Meghan şi cei doi copii ai lor, şi-a pierdut dreptul de a purta uniformă şi a purtat o redingotă neagră, decorată însă cu medaliile sale.

Tensiuni sau protocol? Soţia lui William, Kate, a sosit la Abaţia Westminster însoţită de copiii ei, prinţul George, de 9 ani, şi prinţesa Charlotte, de 7 ani, cu Meghan alături. Însă, nici acolo nu au fost schimbate priviri sau gesturi care ar putea sugera o apropiere între „cei patru fantastici”, după cum i-a supranumit presa britanică înainte de înstrăinarea lor, după plecarea lui Harry şi a lui Meghan în California.

William, acum moştenitorul Coroanei, Kate şi cei doi copii mai mari ai lor (Louis, în vârstă de 4 ani a lipsit) s-au instalat în primul rând pentru ceremonia religioasă. Harry şi Meghan au stat în rândul al doilea.

Înainte de decesul reginei Elisabeta a II-a, cele două cupluri nu mai fuseseră văzute împreună în public de mai bine de doi ani, cu excepţia ceremoniei religioase ocazionate de împlinirea celor 70 de ani de domnie a suveranei, în iunie anul trecut. Atunci nu au schimbat nicio privire, notează AFP.

Săptămâna trecută, cvartetul a creat o surpriză când a mers să admire florile depuse în faţa Castelului Windsor în semn de omagiu adus reginei.

Ei au plecat apoi cu aceeaşi maşină, însă expresiile lor au fost indescifrabile, iar interacţiunile minime.

William şi Harry au luat parte şi la un priveghi la care au participat cei opt nepoţi ai reginei Elisabetea a II-a, în jurul sicriului foarte popularei suverane, care a încetat din viaţă la 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după mai bine de 70 de ani de domnie.

Prinţul Harry, care poartă şi titlul de duce de Sussex, pregăteşte lansarea memoriilor sale care ar putea tensiona din nou relaţiile dintre cele două cupluri, după un interviu şocant acordat prezentatoarei-vedetă americană Oprah Winfrey anul trecut, ocazie cu care Harry şi Meghan au acuzat un membru neidentificat al familiei regale de rasism la adresa lor.

Regele Charles al III-lea i-a adus luni un omagiu regretatei sale mame, regina Elisabeta a II-a, depunând un bilet scris de mână deasupra sicriului suveranei cu mesajul: „În memoria iubitoare şi devotată, Charles R”.

Biletul se afla în interiorul unei coroane de flori colorate realizate pentru suverană care conţinea, la cererea regelui Charles, potrivit Palatului Buckingham, rozmarin, stejar englezesc şi mirt, care fuseseră tăiate dintr-o plantă crescută din mirt folosită în buchetul de nuntă al reginei Elisabeta.

La coroană au fost adăugate flori galbene, roz, vişinii şi albe tăiate din grădinile reşedinţelor regale, potrivit Agerpres.

Membrii ai familiilor regale şi şefi de stat din întreaga lume s-au adunat la Abaţia Westminster din Londra luni dimineaţa pentru a asista la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, cel mai longeviv monarh britanic, care a murit pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani.

Participanții la slujba de la Westminster Abbey și cetățenii întregului Regat Unit au păstrat un moment de reculegere de două minute în onoarea reginei Elisabeta a II-a.

Imnul național britanic, „God Save the King”, a fost cântat în interiorul Westminster Abbey pentru a încheia funeraliile Reginei, conform Mediafax.

Mulțimea din fața Westminster Abbey s-a oprit în tăcere, alături de persoanele îndoliate din interiorul clădirii.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here