RELAXĂRI de la 1 iulie. Lista măsurilor care se aplică de azi în România

0
70

Noi măsuri de relaxare, cuprinse în HG 678/2021, urmează să intre în vigoare la 1 iulie. Astfel, creşte numărul de participanţi la diverse evenimente private, culturale sau sportive, programul restaurantelor, cluburilor și cafenelelor se prelungește cu două ore.

Noi măsuri vor intra în vigoare în România de la 1 iulie, a decis joi Guvernul. Astfel, va crește numărul celor care pot participa la evenimentele private, va fi prelungit programul cluburilor, al restaurantelor și al cafenelelor, va crește numărul spectatorilor care pot participa la evenimente sportive, iar hotelurile vor putea caza turiști până la capacitatea maximă. De asemenea, va fi permisă organizarea de festivaluri, concerte cu un număr de peste 2.500 de spectatori, cu condiția să fie vaccinați. Măsurile care vor intra în vigoare din 1 iulie au fost anunțate de premierul Florin Cîțu și de secretarul de stat Raed Arafat.

1 iulie vine cu un nou val de relaxări, iar veștile sunt din ce în ce mai bune. Măsurile vizează atât mediul de afaceri, cât și persoanele fizice și evenimentele private la care acestea așteaptă.

În primul rând, se prelungește programul restaurantelor, cafenelelor și teraselor, cu două ore. De mâine, vor funcționa până la 2 noaptea, în loc de ora 24. Și la 100% din capacitate, inclusiv la interior, în creștere de la 70%. Și programul cluburilor se prelungește până la ora 2, cu mențiunea că acestea vor funcționa la 70% din capacitate și doar cu persoane vaccinate.

De asemenea, crește numărul de participanți la evenimente private. Pot participa, la nunți sau botezuri, 150 de persoane în aer liber și 100 la interior, față de 50. Dacă toate persoanele sunt vaccinate complet, limitele cresc la 300 persoane la interior și la capacitate maximă la exterior.

La concerte și festivaluri va fi permisă participarea a 2.500 de persoane, în creștere de la 1.000, cu condiția ca participanții să fie vaccinați, testați negativ sau vindecați. La competițiile sportive, accesul spectatorilor va fi permis la 50% din capacitate, în creștere de la 25%. Sălile de sport sau fitness vor funcționa la 100% din capacitate. La rândul lor, locurile de joacă pentru copii vor fi deschise la 70% din capacitate, în loc de 50%. Iar workshopurile se pot organiza cu 150 de persoane, față de 70, în prezent. Următoarea etapă de relaxare e programată pentru 1 august

Măsurile de relaxare care vor intra în vigoare din 1 iulie

Activitățile culturale, artistice și de divertisment vor putea fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană.
Este permisă participarea doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, precum și pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital etc.).

Organizatorul poate decide organizarea și desfășurarea activității cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Începând cu data de 01.07.2021, se propune creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 8 persoane la 10 persoane.
Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) va fi permisă, începând cu data de 01.07.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here