Republica Moldova și Ucraina au primit statut de candidat la aderarea în UE

0
248

Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut pe Twitter de Charles Michel, președintele Consiliului European.
„Am căzut de acord. Consiliul European tocmai a decis să acorde statut de candidat Ucrainei și Moldovei. Un moment istoric. Este un pas extrem de important pe drumul vostru către UE”, a scris Charles Michel.

Acesta a adresat felicitări președinților Volodimir Zelenski și Maia Sandu, dar și popoarelor ucrainean și moldovean.

Consiliul European a decis să recunoască perspectiva europeană a Georgiei și este pregătit să acorde statutul de candidat după ce vor fi abordate prioritățile restante, a mai anunțat Charles Michel.

Președintele Maia Sandu salută decizia de acordare a statutului de candidat la aderare pentru Republica Moldova și spune că este o zi istorică pentru Moldova.

„Zi istorică pentru Moldova: Consiliul European ne-a oferit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor”, a scris pe Facebook Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova spune că drumul spre UE va cere multă muncă și efort.

„Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a adăugat Maia Sandu.

Președintele Volodimir Zelenski spune că decizia liderilor europeni de a acorda Ucrainei statutul de candidat la UE este „unică și istorică”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că salută decizia Consiliului European de a acorda Ucrainei statutul de candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Zelensky a spus că este „un moment unic și istoric” în relațiile dintre Uniunea Europeană și Ucraina.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a transmis, de asemenea, pe Twitter că „Ucraina va învinge, Europa va învinge”.

Mesajul ministrului ucrainean este însoțit de un scurt videoclip.

„Ziua de astăzi marchează începutul unei lungi călătorii pe care o vom parcurge împreună. Poporul ucrainean aparține familiei europene. Viitorul Ucrainei este alături de UE. Stăm împreună pentru pace”, a spus Dmytro Kuleba.

Președintele Klaus Iohannis are o primă reacție după ce Consiliul European a decis joi acordarea statutului de țară candidată la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

„O realizare istorică astăzi, când Consiliul European acordă statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. A ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. Acordând, de asemenea, perspectiva europeană Georgiei cu pași importanți înainte.

Această decizie aduce speranță și încredere în viitorul Uniunii Europene pentru oamenii din aceste țări și o mare responsabilitate pentru liderii lor. România este pregătită să continue să susțină Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european”, scrie Klaus Iohannis pe Twitter.

Ulterior, într-o conferință de presă, Klaus Iohannis a felicitat cele trei țări: „Cred că prin acest pas putem să spunem că s-a schimbat paradigma lărgirii UE, politica de extindere a primit un nou impuls. Cred că Ucraina, Moldova și Georgia la rândul lor au primit un nou impuls și sunt convins că toată lumea se va pune foarte serios pe treabă pentru a pune în practică reformele necesare pentru a face următorul pas. Îi felicit și îmi doresc tare mult ca acest drum să fie unul rapid, bun și încununat de succes.” a declarat Klaus Iohannis.

Premierul Nicolae Ciuca a salutat decizia Consiliului European cu privire la Moldova, Ucraina si Georgia.
”Salut decizia istorică a Consilului European. Romania va fi alături de cetățenii Republicii Moldova, Ucrainei și Georgiei în calea lor europeană.”, e mesajul transmis de Ciucă.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here