Rețeaua Facebook este inaccesibilă. Posibilitatea unui atac din interior este luată în calcul

0
176
69 / 100

Rețeaua Facebook și toate serviciile care sunt asociate acesteia. Messenger, WhataApp, Facebook, Instagram nu sunt accesibile începând de luni seara de la ora 18, ora României. Utilizatorii nu pot accesa niciunul din serviciile Facebook, iar specialiștii văd că serviciul DNS al companiei nu funcționează. De asemenea nu sunt funcționale nici serviciile care integrează o conexiune către Facebook pe altei siteuri. De exemplu login prin Facebook sau comentarii.

Toate serviciile Facebook au anunțat pe Twitter că experimentează probleme și că lucrează la remedierea acestora. Însă, potrivit ArsTehnica, unele din datacenterele Facebook sunt innacesibile fizic, pentru că nici cheile de acces – electronice – în aceste datacentere nu sunt funcționale.

De ce a picat Facebook

Potrivit unor experți în securitate care urmăresc îndeaproape evenimentul, picarea Facebook ar putea fi cauzată de o configurare greșită a serverelor. S-a mai întâmplat în trecut la diferite servicii, dar de obicei după câteva ore serviciile se restabilesc.

De această dată experții în securitate presupun că ar putea fi vorba de această greșeală de configurare a serverelor sau de un sabotaj interior, scrie Reuters. Un atac din afară este considerat mai puţin posibil, întrucât ar presupune, fiind vorba despre unul dintre cele mai populare site-uri din lume, fie o coordonare între grupări criminale sau o tehnică foarte inovativă, comentează Reuters.

Facebook a picat după difuzarea unui interviu la emisiunea ”60 de minute” difuzată de CBS

Coincidența face ca Facebook să pice imediat după difuzarea de CBS a unui interviu în emisiunea ”60 de minute”, unde dezvăluirile arătau faptul că rețeaua socială adoptase sisteme de securitate pentru a controla dezinformarea înainte de alegerile prezidențiale din 2020. Ulterior le slăbise în mod deliberat acordând prioritate „creșterii mai degrabă decât securității”. Conform fostei angajate Facebook, abandonarea acestor sisteme de securitate ar fi, de asemenea, coresponsabilă pentru atacul asupra Congresului din 6 ianuarie trecut.

Presa a speculat că totul a început când John Tye, fondatorul organizației nonprofit „Whistelbower Aid”, a fost contactat de o femeie care a susținut că a lucrat pentru Facebook. Tye și echipa sa au înțeles imediat că respectivul angajat avea acces la sute de pagini de documente interne și până acum „secrete”. John Tye a decis să o reprezinte și a sfătuit-o să folosească un pseudonim: „Sean”.

Pierderi la bursă pentru Facebook

Acțiunile Facebook au înregistrat scăderi importante imediat după debutul zilei de tranzacționare pe bursele din Statele Unite. Potrivit datelor Bursei de Valori din New York, din cauza defecțiunilor, acțiunile Facebook au scăzut brusc în preț – cu 5,8% simultan. În ciuda performanței stabile, acțiunile au scăzut și pentru Twitter (-6,7%), Alphabet Google (-3%) și Amazon (-2,8%).

Serverele Facebook au început să fie accesibile începând cu ora 00:30, în această noapte.

Sursa revistabiz

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here