România vinde 1 milion de doze de vaccin anti-COVID Irlandei

0
154

Irlanda a convenit în principiu să cumpere un milion de doze de vaccin anti-COVID-19 din România, a declarat vineri un purtător de cuvânt al guvernului irlandez, la numai câteva zile după ce România a vândut Danemarcei alte circa un milion de doze de vaccin din surplusul său, relatează agenţia Reuters.

Dozele de vaccin disponibile depăşesc cu mult cererea de vaccinare din partea populaţiei în România, unde reticenţa faţă de vaccin se răspândeşte din cauza neîncrederii înrădăcinate în instituţiile statului, campaniilor de dezinformare şi lipsei de conştientizare în rândul publicului, menţionează această agenţie de presă.

Premierul irlandez Micheál Martin a avut o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, iar cei doi au convenit, în principiu, asupra achiziției unui milion de vaccinuri, a mai spus reprezentantul guvernului de la Dublin.

România va revinde Irlandei doze de Pfizer și Moderna, în funcție de cantitățile disponibile, la prețul de achiziție, conform convenției valabile la nivelul UE. Irlanda are în prezent una dintre cele mai ridicate rate de vaccinare anti-COVID din Europa. Circa 45% din populația sa adultă, de 3,8 milioane de persoane, a fost vaccinată cu schema completă, iar 65% cu cel puțin o doză. Guvernul irlandez speră că accelerarea vaccinării tinerilor va încetini răspândirea tulpinii Delta, cea mai contagioasă variantă a coronavirusului, şi va permite o redeschidere a economiei, aflată deja în întârziere.

Dozele de vaccin disponibile depășesc cu mult cererea de vaccinare din România. De câteva săptămâni, rata de vaccinare e în scădere, în prezent situându-se în jurul a 20.000 de persoane imunizate în 24 de ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here