Școala reîncepe mâine, cu triaj înaintea orelor. Ce alte măsuri au fost impuse din cauza valului de îmbolnăviri de gripă

0
210

Redeschiderea școlilor, după vacanța de iarnă, vine cu un set de reguli impus de Ministerul Educației odată cu declararea stării de alertă epidemică, din cauza valului gripal. Măsurile au fost transmise către școli vineri și trebuie respectate de luni, 9 ianuarie.

Potrivit comunicatului ministerului, școlile trebuie să „facă dezinfecția periodică a sălilor de clasă”, în timp ce masca de protecție este recomandată „atât pentru profesori, cât și pentru elevi”.

Lista cu obligațiile școlilor, potrivit Ministerului Educației:
-să anunțe părinții sau reprezentanții legali ai elevilor că dacă cei mici prezintă simptome de gripă sau alte infecții respiratorii, nu trebuie lăsați în colectivitate;
-să facă un triaj zilnic în colectivități, la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb de elevi;
-să asigure materialele necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;
-să facă dezinfecția periodică a sălilor de clasă;
-să aerisească periodic sala de clasă;
-să instruiască elevii cum trebuie să se comporte în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal și să le recomande batistele de unică folosință;
-să recomande purtarea măștilor de protecție sanitară, atât pentru profesori, cât și pentru elevi;
-să informeze părinții sau reprezentanții legali ai elevilor că trebuie să consulte medicul de familie dacă la cei mici apar simptome respiratorii, pentru stabilirea indicațiilor terapeutice și a izolării.

Totodată, școlilor le este recomandată limitarea accesului în incintă a persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.

Ministrul educaţiei, Ligia Deca, a încurajat inspectorii „să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor”, se arată în comunicatul transmis de minister după o videoconferință cu inspectorii școlari.

Măsurile menite să limiteze numărul infectărilor cu virusul gripal au fost decise după ce, joi, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a declarat „stare de alertă epidemică” din cauza valului de îmbolnăviri. El a explicat că nu declară epidemie de gripă din cauză că o lege dată în pandemie ar forța autoritățile să ia măsuri privind izolarea și carantina, iar el nu dorește să afecteze activitatea socială și economică a României.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here