SITUAȚIA PESTEI PORCINE AFRICANE ÎN JUDEȚUL DOLJ LA 1 OCTOMBRIE 2020

0
23

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor DOLJ informează proprietarii/deținătorii de porcine, atât din exploatațiile comerciale cât și din gospodăriile populației, despre evolutia pestei porcine africane în județul Dolj .

Astfel la data de 01.10.2020, pe raza județului Dolj , sunt declarate un număr de 18 focare active in 7 localitati : 36 porci morti si 204 porci ucisi in focare de boala , ultimile confirmari fiind in loc: Bailesti-in 6 exploatatii non perofesionale ; Galicae Mare – 7 exploatatii ; Catane -1 ; Ghindeni-1 ; Dragotesti-Viisoara -1; Marsani- 1,Segarcea-1.

Pesta porcina africana a fost diagnosticata si in 3 exploatatii comerciale ; doua ferme cu 11349 capete porcine au fost eutanasiate si ecarisate prin metode alternative prin ingropare, urmeaza a treie ferma cu un efectiv infectat de 18821 capete porcine; a fost eutanasiat jumatate din efectiv.

Au fost stinse 313 focare de PPA in 92 de localitati ; au fost neutralizati prin metoda alternativa de ingropare 564 de porci morti ; 3497 porci ucisi in focare si 5181 porci ucisi preventiv in 24 localitati din 1060 exploatatii non profesionale .

Boala a fost confirmata la 63 mistreti (31 morti si 32 vanati) , in urmatoarele fonduri de vanatoare : Gighera , Sadova , Macesu , Rast , Tunari (Poiana Mare), Carna , Bratovoesti , Dalga, Barca, Ciuperceni ,Calafat, Radomir, Rojiste , Murta ,Bradesti .

DSVSA DOLJ solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:
• pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;
• nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele de strada;
• este recomandat, să puneţi un covoras cu o soluţie dezinfectanta de sodă caustica,
• nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/ de la spălarea cărnii ,
• nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) ,
• vânătorii trebuie să anunţe orice situaţie în care au depistat mistreţi bolnavi- morţi;
Facem precizarea că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic și social.
DSVSA Dolj va informa periodic cetatenii , cu privire la evoluția bolii și a măsurilor care trebuie respectate pentru a limita efectele bolii și a preveni răspândirea virusului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here