Sondaj BEI 2023: Companiile româneşti au manifestat o rezistenţă peste aşteptări în faţa încetinirii creşterii economice

0
140

Șocul din sectorul energetic a afectat puternic firmele românești. Aproximativ trei sferturi  dintre acestea (72%) raportează o creștere mare a cheltuielilor cu energia, în comparație cu firmele din SUA (30%). 

Șocul a generat o reacție: 96% dintre firmele din România au implementat strategii de  atenuare a efectelor, iar 46% au adoptat acțiuni în ceea ce privește adaptarea. Firmele românești au fost afectate de perturbări comerciale și au reacționat. Marea  majoritate a companiilor românești s-au confruntat cu cel puțin una dintre perturbările comerciale internaționale despre care au fost formulate întrebări în sondaj (95%), iar 62%  și-au schimbat sau intenționează să-și schimbe strategia de aprovizionare, peste media UE  de 49%. 

În continuare, condițiile stricte de finanțare vor conta. Proporția întreprinderilor românești  care se confruntă cu constrângeri financiare este ridicată, de 17,6%, cu mult peste media  UE (6,1%). 

Incertitudinea cu privire la viitor (86%), costurile cu energia (81%) și disponibilitatea de  personal calificat (79%) sunt cele mai frecvent menționate obstacole pe termen lung în  calea investițiilor de către firmele românești. 

Banca Europeană de Investiții (BEI) a prezentat rezultatele Sondajului său anual de investiții BEI  în România, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Banca Națională a României (BNR).  Sondajul arată că, în medie, firmele din România sunt relativ optimiste cu privire la intențiile lor  de investiții pentru 2023, în ciuda încetinirii creșterii economice și a înăspririi politicii monetare.  Sondajul BEI privind investițiile a vizat peste 12.000 de companii din Uniunea Europeană și 800  de companii din SUA. 

Discursul secretarului general adjunct al BEI, Mikolaj Dowgielewicz, și discursul guvernatorului  Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, precum și prezentările ținute de Debora Revoltella,  economistul șef al BEI, și de Valentin Lazea, economistul șef al BNR, au evaluat starea economiei 

98-100, boulevard Konrad Adenauer L-2950 Luxembourg tel.: (+352) 43 79-21000 www.eib.org/press press@eib.org 

românești, percepțiile companiilor despre șocurile recente, precum și rezistența și capacitatea  companiilor de a adopta noi strategii. 

Întreprinderile românești (72%) au fost afectate în mod deosebit de șocul energetic, similar întreprinderilor din UE (68%). Firmele românești au avut aceeași probabilitate precum cele din UE în ansamblu (94% față de 95%) de a fi răspuns la șocul energetic prin adoptarea uneia sau mai  multor strategii relevante. Strategiile cel mai frecvent citate de firmele românești au fost  căutarea de economii/eficiență energetică (83%), renegocierea contractului de energie (65%) sau  modificarea mixului energetic (64%). De asemenea, o treime dintre companiile românești (35%)  menționează ca strategie sau prioritate oprirea sau reducerea producției anumitor bunuri, peste  media UE (24%). 

În ceea ce privește barierele în calea comerțului internațional, întreruperile în lanțul de  aprovizionare global (61%) și respectarea noilor reglementări/standarde/certificări (58%) sunt  principalele obstacole legate de comerț cu care se confruntă firmele românești. Ca răspuns la  aceste dificultăți, șase din zece firme românești (62%) și-au schimbat sau intenționează să-și  schimbe strategia de aprovizionare, o proporție mai mare decât în cazul firmelor din UE în  ansamblu (49%). Companiile românești au fost mult mai înclinate decât cele din UE să investească  în stocuri digitale și în monitorizarea operațiunilor (46% față de 20%). Importatorii români au fost  mai predispuși decât cei din întreaga UE să-și reducă ponderea bunurilor și serviciilor importate  (20% față de 10% în UE) și să-și diversifice lista de țări ori să crească numărul țărilor din care au  importat (42% față de 24%). 

Întrebarea adresată companiilor: Care dintre următoarele, dacă este cazul, sunt  prioritățile/strategiile dumneavoastră pentru a face față evoluțiilor recente de pe piața energiei? 

Vulnerabilitatea la noi șocuri rămâne. Firmele românești sunt mai predispuse să sufere din cauza  unei înăspriri a condițiilor de finanțare, în timp ce incertitudinea cu privire la viitor (86%),  costurile cu energia (81%) și disponibilitatea personalului calificat (79%) rămân cele mai frecvent  menționate obstacole pe termen lung. 

98-100, boulevard Konrad Adenauer L-2950 Luxembourg tel.: (+352) 43 79-21000 www.eib.org/press press@eib.org 

„De această dată, politicile de sprijin au reușit să ferească economiile de ceea ce este mai rău și,  de asemenea, să susțină transformarea economiei: tranziție net-zero, digitalizare și reziliența  lanțurilor valorice globale”, a declarat economistul șef al BEI, Debora Revoltella. „Cu toate  acestea, finanțarea tranziției va fi o provocare în contextul ratelor ridicate ale dobânzilor și al  măsurilor de consolidare fiscală. Prin urmare, trebuie mobilizate toate sursele disponibile,  inclusiv fondurile UE din Facilitatea pentru redresare și reziliență și Programul operațional 2021- 2027, pentru a asigura transformarea pentru competitivitate, cu o tranziție echitabilă și  durabilă”, a adăugat Debora Revoltella. 

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat: „Ne bucurăm să  constatăm că, potrivit concluziilor BEI, situația generală a investițiilor în România s-a îmbunătățit  față de ediția precedentă”.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.