Tanar lovit, jignit si amendat de un politist cu 11.000 de lei, reactie dupa decizia CCR: „Nu vreau sa scap de amenda, ci sa fie pedepsite abuzurile”

0
12

David este un tânăr student de etnie romă care a fost amendat 11.000 de lei după ce şi-a plimbat câinele în faţa locuinţei. El spune că decizia Curţii Constituţionale, prin care amenzile date în perioada de urgență au fost declarate neconstituționale, nu îi face dreptate, pentru că cei care au făcut abuzuri rămân nepedepsiţi.

Povestea tânărului, student în anul IV la Facultatea de Moaşe și Asistenţă Medicală din Craiova, seamănă cu a multor alte persoane amendate cu sume foarte mari, dar fără ca motivele care au dus la sancţiuni aşa dure să fi fost sau să poată fi explicate. „Unii au fost amendaţi legal”, explică tânărul. El crede că de amenzi era nevoie, dar nu de abuzuri.

La începutul lunii aprilie, tânărul se afla la câteva sute de metri de locuinţă, pentru a-şi plimba câinele, când un echipaj de Poliţie a trecut pe lângă el. „Domnul agent m-a chemat lângă maşină şi m-a întrebat: ia vino, bă, încoace, ce cauţi pe aici? I-am răspuns frumos cu ‘Bună seara’ şi am specificat faptul că sunt cu câinele. Dânsul mi-a răspuns „Care câine, bă, că eu nu văd niciun câine”, a povestit tânărul pentru Libertatea.

În acel moment, a apărut şi mama tânărului, care venea de la magazin, l-a văzut oprit de poliţie şi a intervenit. „Văzând modul în care i-a vorbit agentul mamei mele, i-am spus ‘Să ştiţi că mie nu îmi place cum vorbiţi dumneavostră şi ne cam luați de proşti, să ştiţi că chiar dacă suntem de etnie romă ştim să vorbim frumos şi ne dăm seama când suntem luaţi peste picior”, a povestit el. Agentul a început apoi să îi jignească, susţine David, şi, după câteva discuţii în contradictoriu, a vrut să îl aresteze pe tânăr şi l-a agresat.

Citeste si ...  Situatie epidemiologica Dolj : 3844 de persoane izolate la domiciliu, 1015 de persoane aflate in carantina

„Devenind din ce în ce mai iritat, agentul m-a luat de braţul drept şi m-a lovit de maşina echipajului şi a spus: Bă, ia gata, că mă cam săturai de tine! şi i-a spus jandarmului cu care venise: I-a gata, bă, hai, dă-i cu el în maşină. Şi către mine: hai că prea şmecher te crezi! L-am întrebat de ce pune mâna pe mine şi dânsul mi-a răspuns că aşa vrea el”, a povestit David.

Poliţistul a renunţat la a-i pune cătuşe când în zonă a apărut şi un alt echipaj de poliţie, însă tânărul tot a fost dus la secţie, a spus el pentru Libertatea. „Tu eşti şmecher, eşti pui de ţigan, mai taci în **** mea” David spune că agentul nu a vrut să îi explice precis motivul pentru care este dus la secţie. „Lasă, bă, că tu ești șmecher, tu ești pui de ţigan, lasă că vezi tu de ce mergem la secție!”, i-ar fi spus acesta. La secţie a avut parte de același tratament, spune David: „Ăsta, mă, e un pui de ţigan, un şmecheraş de cartier, unul care se crede deștept!”, ar fi spus poliţistul, potrivit tânărului.

Citeste si ...  Masina de politie, implicata intr-un accident pe strada Raului ...

„M-am ridicat încercând să le explic celorlalți agenți ce s-a întâmplat, cum de am ajuns acolo și faptul că nu sunt şmecheraş de cartier cum susţine, ci sunt student și nu am avut niciodată probleme cu legea, darămite să ajung într-o secție de Poliție. Foarte nervos, agentul a venit către mine și mi-a spus ‘bă, da’ mai taci în **** mea odată, de maimuţoiu’ dracului, că mă zapăcişi de creieri, stau și te ascult de câteva minute. Mi-a dat o palmă și s-a așezat la una din mese”, povesteşte David.

Nu ieşise la plimbare cu câinele cu declaraţie, pentru că ministrul de interne Marcel Vela declarase public că în jurul blocului nu este nevoie, iar agenţii de Poliţie vor fi înţelegători. El a primit însă 10.000 de lei amendă pentru încălcarea Ordonanţei Militare 3, plus 1.000 de lei pentru că ar fi adus injurii poliţiştilor.

Tânărul a făcut o plângere la IPJ Dolj, dar departamentul de control intern i-a răspuns că a făcut cercetări şi nu a descoperit nimic în neregulă cu modul în care a fost tratat de poliţişti.

Citeste si ...  Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este înființată Poliția Animalelor.

Agentul care l-a amendat, Alin Marian Sârbu, a devenit cunoscut în presa locală din Craiova în 2016, atunci când a refuzat o mită de 900 de lire. În 2019, a ajuns din nou în atenţia presei, când a fost spitalizat mai bine de o lună după ce a fost bătut de un scandalagiu. Libertatea a contactat IPJ Dolj, care a precizat, într-un răspuns pentru ziar, că tânărul a fost sancţionat „pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare, refuzul de a furniza date pentru stabilirea identității sale, dar și pentru proferarea de cuvinte și expresii jignitoare la adresa forțelor de ordine”. „Instanța de judecată este singura autoritate căreia îi revine competența de verificare a temeiniciei și legalității procesului-verbal de sancționare contravențională”, mai spune IPJ.

„Sunt mulţi care au luat amenzi legal, pentru că nu au respectat legea. Decizia aia şterge toate amenzile, şi pe cele legale. Dar eu vreau să fie cercetate abuzurile. Nu mă interesează să nu plătesc amenda, vreau să fie pedepsiţi cei care au făcut abuzurile”, a spus tânărul. El a anunțat că se va adresa unui avocat pentru a-l chema în instanţă pe poliţistul care l-a agresat şi amendat. Ştergerea amenzilor nu schimbă faptul că unii poliţişti au abuzat cetăţenii, spune el.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here