Terasele si mall-urile se pot redeschide din 15 mai. Legea a fost adoptata de Parlament

0
14

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, proiectul Guvernului privind masurile din starea de alerta, fiind facute mai multe modificari, printre care aceea ca Parlamentul va trebui sa incuviinteze starea de alerta in cazul in care aceasta se instituie in cel putin jumatate de tara.

S-au inregistrat 267 de voturi ”pentru”, 26 ”impotriva” si 5 abtineri.

Deputatii au eliminat amendamentul introdus de Comisia juridica la propunerea liberalului Florin Roman ca legea sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Toate grupurile parlamentare, cu exceptia ALDE si Pro Romania, au precizat ca voteaza in favoarea proiectului.

Actul normativ adoptat mai prevede si posibilitatea deschiderii centrelor comerciale cu suprafata mai mica de 15.000 mp si a teraselor, cu respectarea masurilor de protectie sanitara, aceste prevederi fiind introduse de parlamentari.

„Starea de alerta reprezinta raspunsul la o situatie de urgenta de amploare si intensitate deosebite, determinata de unul sau mai multe tipuri de risc, constand intr-un ansamblu de masuri cu caracter temporar, proportionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia si necesare pentru prevenirea si inlaturarea amenintarilor iminente la adresa vietii, sanatatii persoanelor, mediului inconjurator, valorilor materiale si culturale importante ori a proprietatii”, prevede textul adoptat, citat de Agerpres.

De asemenea, se mai precizeaza ca, in cazul in care starea de alerta se instituie in cel putin jumatate de tara, este nevoie de incuviintarea Parlamentului in termen de 5 zile. In forma Guvernului aceasta prevedere nu exista, iar in forma adoptata de Senat, incuviintarea starii de alerta era necesara doar daca aceasta masura era luata la nivelul intregii tari.

„Starea de alerta se instituie de Guvern prin hotarare, la propunerea ministrului Afacerilor Interne si nu poate depasi 30 de zile. Starea de alerta poate fi prelungita, pentru motive temeinice, pentru cel mult 30 de zile, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministrului Afacerilor Interne. Starea de alerta se instituie pe intreg teritoriul tarii sau doar pe teritoriul unor unitati administrativ-teritoriale, dupa caz. Cand starea de alerta se instituie pe cel putin jumatate din unitatile administrativ-teritoriale de pe teritoriul tarii, masura se supune incuviintarii Parlamentului. Parlamentul se pronunta in sedinta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului, in termen de 5 zile de la data solicitarii de incuviintare. Daca Parlamentul respinge solicitarea de incuviintare, starea de alerta inceteaza de indata”, se mentioneaza in textul adoptat.

De asemenea, Parlamentul poate aduce modificari masurilor propuse de Guvern in starea de alerta.

Deputatii juristi au reintrodus unele articole referitoare la restrictii propuse in proiectul Guvernului, care fusesera eliminate marti de Senat, iar altele au ramas in forma Camerei superioare.

„Pe durata starii de alerta se poate suspenda consumul produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice in spatiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atat in interiorul, cat si la terasele din exteriorul acestora. Pe durata starii de alerta poate fi permisa prepararea hranei si comercializarea produselor alimentare si bauturilor alcoolice care nu se consuma in spatiile mentionate, cu exceptia teraselor unde se respecta masurile de protectie sanitara” – sunt alte prevederi adoptate de deputati.

Deputatii au aprobat introducerea unui amendament care prevede posibilitatea deschiderii centrelor comerciale mai mici de 15.000 de metri patrati.

„Pe durata starii de alerta se pot suspenda activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici, cu acordul CNSSU. Masura nu se aplica in cazul centrelor comerciale mici de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incinta de sub 500 mp fiecare”, se arata in document.

Masurile restrictive de drepturi prevazute in prezenta lege, precum si, dupa caz, cele de renuntare sau de relaxare a acestora se dispun cu respectarea principiului egalitatii de tratament juridic pentru situatii identice sau comparabile, mai prevede un amendament adoptat de deputati.

Camera Deputatilor este for decizional.

Proiectul va astepta la Parlament doua zile – termen in care acesta poate fi atacat la CCR, iar apoi va fi transmis spre promulgare presedintelui.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here