Testele de salivă pot fi folosite în şcolile din România.

0
160
49 / 100

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat utilizarea testelor de salivă în şcolile din România. În primă fază vor fi achiziţionate 70 de milioane de astfel de teste pentru depistarea COVID-19.

CNSU a aprobat hotărârea prin care testele de salivă pot fi folosite în şcolile din România.

„Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea nr. 83 privind includerea testelor rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ și asigurarea fondurilor necesare achiziționării acestora din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului”, a anunţat CNSU.

HCNSU-nr-83-din-08-10-2021 by Jurnalde Craiova on Scribd

CNSU a decis astfel că testele de salivă pot fi folosite în şcolile din România, pentru a putea fi diagnosticaţi rapid elevii infectaţi şi a fi evitată închiderea unităţilor de învăţământ.

” Se aprobă stabilirea unei noi categorii de produse, stocuri de urgență medicală de strictă necesitate, constând în teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ, cantitatea necesară fiind stabilită în anexă”, a decis CNSU.

Anexa La HCNSU Nr 83 by Jurnalde Craiova on Scribd

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru a putea fi folosite în şcoli teste cu probe din salivă pentru a fi depistată infecţia cu COVID-19.

„E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta. Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, , la postul B1 Tv.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here