TROMPETISTUL DORINEL ILARIE MACIUCA, PASIBIL DE FALS ÎN DECLARAȚII!

0
217

Marti 8 iunie 2021, în urma unei cercetări disciplinare de aproximativ o luna de zile, Dorinel Ilarie Maciuca – solistul instrumentist din cadrul partidei de trompeta, a primit decizia managerului Filarmonicii Oltenia prin care a fost sanctionat cu desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Doar pentru faptul ca a cantat cu o trompeta din dotarea Filarmonicii la un protest sau pentru desfasurarea de acțiuni sindicale?!
Teoretic, intr-o prima ipoteza, se poate spune – o măsură prea dura și poate ‘pe repede inainte’.

De ce afirm asta?! Din postarile si reacțiile de pe Facebook-ul personal al lui Dorinel Ilarie Maciuca:
“După 28 de ani de când am avut onoarea să urc pentru prima dată pe scena Filarmonicii Oltenia, după 21 de ani de când sunt angajat al acestei minunate instituție de cultură , in ziua in care ar trebui să fiu pe scenă alături de colegii mei la concertul din această seară unde , întâmplător sau nu , se cântă Simfonia a -V-a de L.w.Beethoven -SIMFONIA DESTINULUI , un manager vremelnic , incompetent și abuziv, a considerat că e oportun să îmi desfacă contractul de muncă pe motive ce țin clar de activitatea mea de lider de sindicat , in urma protestelor organizate de sindicatul reprezentativ din Filarmonica pe care , cu onoare , îl reprezint de 12 ani (…) noi , Sindicatul Liber al Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica Oltenia , vom continua să îi cerem DEMISIA managerului , pentru că nu ne temem de aceste acțiuni represive menite să aducă teama in rândul membrilor de sindicat (…)”
Oricine citește si se afla in necunoștința de cauza, trage concluzia ca a fost concediat pentru motive ce tin de acțiunile sindicale din ultima perioadă, intreprinse de catre d-l Maciuca. Deloc adevărat! Este foarte ușor sa te victimizezi și sa maschezi adevărul, iar la polul opus – se pare ca este foarte greu sa-ti asumi si sa fii responsabil pentru faptele tale. Desi, in cazul sau (d-l Măciuca fiind si Diacon in Biserica) conștiința, morala, conduita, demnitatea, ar fi trebuit sa-l determine sa fie un om corect. Sunt convins ca si clerul ortodox este de aceeași parere!

Concluziile pe care le-am tras participând la conferința de presa din data de 14.06.2021, organizata de către conducerea Filarmoniicii Oltenia, sunt următoarele:

1. Exista probe concludente care confirma faptul ca la protestul din data de 26.04.2021 Dorinel Ilarie Maciuca a folosit o trompeta din dotarea Filarmonicii Oltenia, care nu se afla pe fișa sa de subinventar si cel mai important este faptul ca acest instrument este unul special, achizitionat de filarmonica din fonduri europene in anul 2019, fiind folosit in afara activitatii artistice a institutiei!

2. In acest sens exista proba video de la protestul din 26.04.2021, in care Dorinel Ilarie Maciuca apare in ipostaza de a canta la o trompeta. Filarmonica s-a autosesizat, demarand procedura de cercetare disciplinara prealabila, concretizata intr-un raport; suspiciunea conducerii Filarmonicii fiind aceea ca Dorinel Ilarie Maciuca a folosit trompeta achiziționată din fonduri europene, respectiv modelul „Schagerl” Berlin Heavy in Do.

3. Mai degrabă, as zice ca este vorba despre karma, care isi spune cuvântul! Dorinel Ilarie Maciuca este recunoscut pentru stările conflictuale pe care le creează in colectivul artistic din cadrul institutiei, prin metodele de constrângere pe care le-a aplicat in trecut, participând direct sau indirect la concedierea mai multor angajați din instituție, precum: Mihaela Nedelcu, Eduardo Gonzalez, Ivan Iliev, Alexandru Marian, Dan Bozgan – la Opera Romana Craiova (citat de catre comisia de disciplina in calitate de martor). Tot prin acțiuni sindicale si din poziția de manager interimar, in anul 2017, a reușit sa modifice organigrama instituției, care a avut ca rezultat demiterea (prin constrângere) a maestrului Mihai Ungureanu din funcția de Director Artistic, precum si schimbarea încadrării d-nei Nina Calugaru si a d-nei Iulia Negrea in funcții cu mult inferioare pregătirii lor profesionale – cea din urma demisionand din acest motiv! Am inteles ca acestea sunt doar o parte.

Înainte de emiterea deciziei de sanctionare disciplinara cu desfacerea contractului individual de munca, Dorinel Ilarie Maciuca a mai fost sancționat disciplinar in ultimele 12 luni cu avertisment scris, pentru promovarea unor atitudini si a unui comportament total neadecvate la adresa managerului institutiei, in fata intregului colectiv al institutiei. La adresa d-lui Maciuca au fost formulate mai multe plangeri penale cu privire la declararea unui număr mai mic de membri de sindicat catre FAIR, organizație la care era afiliat sindicatul pe care il reprezenta. Deci, se poate spune ca exista deja o obișnuință a d-lui Măciuca in a face fals in înscrisuri!

In apărarea sa, in cadrul cercetării disciplinare, Dorinel Ilarie Maciuca a făcut următoarele declarații:
„La protestul din data de 26.04.2021 am folosit o trompeta care este pe fișa mea de inventar, respectiv modelul „Schagerl” Heavy in Sib (achiziționata in 2015). In niciun caz trompeta achiziționată pe fonduri europene (in 2019)!” In acest sens, persoanele audiate pe parcursul cercetarii disciplinare – Coditoiu Cătălin, Stănescu Dumitru si Cotoi David au confirmat si susținut cele declarate de către Dorinel Ilarie Maciuca.

In continuare, probabil ca inca se poate interpreta ca masura desfacerea contractului individual de munca al d-lui Maciuca este prea dura. Cine are rabdarea de a parcurge acest articol pana la final, va înțelege ca situația este cu totul alta!

Revenind la acțiunile sindicale din perioada 26-29.04.2021, doar pentru faptul ca a cantat cu o trompeta a Filarmonicii la un protest, sa fie demis?! – pot sustine unii. Mai in gluma, mai in serios, zic ca i-a lipsit inspiratia sa folosească o vuvuzea. Cunoscând șirul evenimentelor si consecințele lor, pot spune ca ieșea mai ieftin! Dar ce sa vezi, Filarmonica nu are in dotare vuvuzele…!

Culmea, Dorinel Ilarie Maciuca a fost si reprezentantul pe parte artistica in cadrul proiectului prin care s-au achiziționat instrumentele muzicale pe fonduri europene in anul 2019!

Din declarațiile oferite presei si accesand link-ul: https://www.interregrobg.eu/ro/2-categorie-principala/454-robg-578.html unde se pot regasi informatii cu privire la instrumentele muzicale achizitionate de Filarmonica Oltenia pe fonduri in anul 2019, va voi relata urmatoarele concluzii:

O serie de instrumente muzicale au fost achizitionate din fonduri europene in anul 2019 in cadrul proiectului transfrontalier Vidin-Oltenia “Calatorind pe note muzicale”, ce a avut ca scop “creșterea atractivității turistice a regiunii transfrontaliere Vidin-Oltenia, promovarea frumuseții naturale locale precum și a valorilor culturale prin utilizarea industriilor creative moderne și crearea unui eveniment cultural inovator”. In proiect, a fost cuprinsa achizitionarea unor instrumente muzicale in anul 2019, urmand sa fie folosite in cadrul unei orchestre comune compusa din muzicieni din Filarmonica Oltenia si Sinfonietta Vidin care, de asemenea, au sustinut concerte la Craiova si Vidin in anul 2019 si in continuare, pentru activitatea artistica a institutiei.
Dupa cum rezulta, beneficiarii instrumentelor muzicale achizitionate sunt institutiile de cultura: Filarmonica Oltenia (Romania) si Sinfonietta – Vidin (Bulgaria). Filarmonica Oltenia a beneficiat de achizitionarea a 2 trompete „Schagerl” Berlin in Do (sursa SICAP), un contrafagot „Adler”(sursa SICAP) si un clarinet bas „Buffet Crampon” Prestige (sursa SICAP). Utilizarea acestor instrumente pe o perioada de 5 ani in cadrul unor manifestari care exced activitatii artistice a institutiei, atrage de la sine sanctionarea institutiei beneficiara si, ulterior, a salariatilor care le-au folosit in alte scopuri!

Ca răspuns la întrebarea mea prin care am solicitat detalii cu privire la identificarea celor doua trompete care au făcut obiectul cercetării disciplinare – respectiv:

 

· trompeta „Schagerl” Heavy in Sib achiziționata in anul 2015 pe care Dorinel Ilarie Maciuca susține ca a folosit-o la protest – Cotoi David, Stănescu Dumitru si Coditoiu Cătălin confirmând acest lucru.

· trompeta „Schagerl” Berlin in Do achiziționata in anul 2019 prin fonduri europene, mi s-au oferit următoarele informații:

„La solicitarea noastra, in vederea identificarii instrumentului muzical utilizat la proteste, s-au primit răspunsuri oficiale din partea specialiștilor in domeniu, si anume: din partea furnizorului de la care s-au achiziționat cele doua Trompete „Schagerl” in Do in anul 2019 , precum si din partea unei persoane autorizate de specialitate în domeniul instrumentelor de suflat din alama, dar si din partea unora dintre artistii din orchestra. 

Raspunsul oficial prin compararea celor doua instrumente a fost unul simplu si fara echivoc: instrumentul muzical folosit la protest a fost trompeta „Schagerl” Berlin in Do – modelul achiziționat prin fonduri europene! Detalii in cele ce urmează!

Cele doua trompete achiziționate pe fonduri europene – „Schagerl” Berlin in Do  se afla pe fisele de subinventar ale angajaților: Cotoi David si Coditoiu Cătălin, ambii artisti instrumentisti in cadrul partidei de trompeta. Valoarea unei trompete este de aprox. 33000 lei.
sursa: Filarmonica Oltenia

In mod clar si evident, una dintre cele doua trompete a fost folosita la protest! De ce afirm asta?! Fiindcă, din materialele foto puse la dispoziție cu cele doua modele de trompeta (Sib si Do) prin comparație cu video-ul de la protest, nu trebuie sa fii de specialitate sa constați ca trompeta (in Do) achiziționată prin fonduri este de culoare auriu pronunțat – fiind placata cu aur, iar cealaltă (in Sib cu care susține ca a cantat la protest) este mult mai închisă la culoare si nu are aspect de instrument nou. “Se vede de la o poștă”! Deci, Dorinel Ilarie Maciuca minte cu nonșalanță!

Urmeaza ca institutia sa sesizeze Ministerul Fondurilor Europene care sa cerceteze aceasta speta. Probabil vor urma plangeri penale pentru fals în declarații, pe care Dorinel Ilarie Maciuca alături de Cotoi David, Stănescu Dumitru si Coditoiu Cătălin le-au făcut. Acest subiect va fi cu siguranta in atentia institutiilor PROCURATURA si DLAF (Departamentul pentru Lupta Anti Frauda).

Filarmonica Oltenia, ca institutie publica de cultura, poate deveni neeligibila pentru accesarea pe viitor de fonduri europene, totodata aducandu-i-se si grave prejudicii de imagine.

In concluzie, am reținut faptul ca in dotarea instituției exista instrumente muzicale achiziționate prin achizitii publice (din bani publici) sau din fonduri europene, instrumente care nu au ce cauta la manifestări/evenimente private ale angajaților! Ca atare, era mult mai grav pentru instituția Filarmonica Oltenia Craiova daca nu se sesiza si nu lua masuri cu privire la aceste fapte, iar pentru Dorinel Ilarie Maciuca era mult mai simplu daca isi vedea de treaba, sau de protestul sau, fara sa implice in acțiunile sindicale instrumentele Filarmonicii! Sindicatul Liber al Artistilor Instrumentisti din Filarmonica Oltenia, in sine, este o entitate separata fata de instituție.

Ca o concluzie personala, in opinia mea, in rândul artiștilor din cadrul Filarmonicii Oltenia, exista cu siguranță angajați care sunt dornici sa incante cu prestatia lor publicul craiovean prezent la manifestarile artistice, sa respecte actul artistic si sa nu uite ca salariile bugetarilor, si mai cu seama ale artistilor, au fost considerabil marite din anul 2017 pana in prezent! Ca o confirmare a acestei afirmatii personale este “scrisoarea deschisa” a peste 50 de angajati ai Filarmonicii Oltenia catre Presa si autoritatile locale. Misiunea managerului este aceea de a gasi solutii optime corecte.

FOTO 2
sursa: comunicat de presa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here