USR solicita ordonanta de urgenta pentru desfiintarea Sectiei Speciale

0
231

Uniunea Salvati Romania cere Guvernului sa desfiinteze „de urgenta” Sectia de Investigare a Infractiunilor in Justitie (SIIJ), in conditiile in care plenul Consiliului Superior al Magistraturii urmeaza sa ia in discutie declansarea concursului pentru sefia SIIJ.

„In loc sa sustina desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie, unii sunt preocupati sa impuna mai repede noi sefi acolo. Ii solicit premierului Ludovic Orban sa se tina de cuvant si sa desfiinteze aceasta sectie prin ordonanta de urgenta. Tema a fost arhidezbatuta in spatiul public, nu ia prin surprindere pe nimeni. Este clar ca punerea in acord a legislatiei noastre cu recomandarile GRECO, avizele Comisiei de la Venetia si recomandarile din cadrul MCV reprezinta o urgenta. Aceasta sectie odioasa, conceputa de Liviu Dragnea, trebuie desfiintata imediat, nu intarita”, a declarat deputatul Stelian Ion, conform unui comunicat al USR transmis luni.

Uniunea mentioneaza ca se implinesc sase luni de la primul vot de investitura a Guvernului PNL, dar si ca „treneaza finalizarea” proiectului de lege privind desfiintarea SIIJ. In aceste conditii, USR pledeaza pentru desfiintarea Sectiei speciale prin ordonanta de urgenta.

Citeste si ...  Ludovic Orban, mesaj pentru romani: Nu tineti cont de deciziile CCR, fiti responsabili si ramaneti in spitale!

„Juridic vorbind, referendumul pe Justitie din 2019 a fost unul consultativ, iar spiritul sau a fost acela de a sprijini Justitia, nu de a asista la distrugerea ei. De altfel, precedentul a fost creat atunci cand Guvernul a modificat Codul penal prin ordonanta de urgenta (OUG nr. 28/2020), desi asta ar fi contravenit literei referendumului prezidential, dar nu si spiritului sau. Asadar, curaj, domnule ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, curaj, domnule premier! Desfiintati odata Sectia Speciala de Investigare a Infractiunilor din Justitie!”, adauga deputatul.

USR mentioneaza ca se raliaza pozitiei formulate de Asociatia „Forumul Judecatorilor din Romania” si Asociatia „Initiativa pentru Justitie”, potrivit careia organizarea de catre CSM de noi concursuri pentru ocuparea functiilor de conducere si de executie din cadrul SIIJ „nu poate fi, sub nicio forma, o solutie adecvata”.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here