Valcea : Procororii DIICOT – Biroul Teritorial Vâlcea au efectuat zeci de percheziții într-un dosar de fraude informatice. Procurorii au retinut 8 persoane.

0
293

La data de 07.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 8 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fraudă informatică, spălare de bani, fals în înscrisuri oficiale și trafic de droguri.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada august 2020 – iunie 2021, pe raza județului Vâlcea, s-a constituit și a activat un grup infracțional organizat, format din cel puțin 16 membri, cu scopul de a pune la dispoziţia unor autori de fraude informatice, în baza unei înţelegeri prealabile, conturi bancare pentru a le folosi la comiterea de infracţiuni.
Astfel, membrii grupului au deschis un număr de cel puţin 200 conturi bancare pe teritoriul Ungariei, prin utilizarea unor acte de identitate străine, falsificate.


Totodată, au folosit alte 100 de conturi bancare deschise în Spania, Polonia, Germania, Olanda şi alte ţări, prin intermediul cărora au fost transferate şi ulterior retrase sume ce se ridică la cel puţin 2 milioane euro, provenite din comiterea de infracțiuni de fraudă informatică.

Ulterior comiterii fiecărei infracțiuni informatice şi confirmării virării sumei de bani de către victimă, membrii grupării aveau rolul de a transfera respectivele sume în alte conturi pe care le controlau, de a retrage sumele de bani, iar după oprirea unui procent, în jur de 30% în funcție de înţelegerile infracţionale, de a remite sumele de bani către autorii fraudelor sau către alţi participanţi la săvârșirea infracțiunilor.


La data de 07.07.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Vâlcea au efectuat un număr de 27 de percheziții domiciliare, pe raza județului Vâlcea și a municipiului București, în urma cărora au fost ridicate sumele de 105.000 de euro și 20.300 de lei, ceasuri, telefoane, cartele, tablete, un pistol cu glonț, supus autorizării, 34 de fragmente vegetale și alte bunuri și înscrisuri cu valoare probatorie.

Cercetările s-au desfăşurat în baza unui acord pentru constituirea unei Echipe Comune de Anchetă – JIT(Joint Investigation Team), la nivelul Eurojust, între DIICOT și autorităţile judiciare din Olanda și concomitent, pe teritoriul Greciei, în Atena, au fost efectuate alte 2 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost identificați 2 suspecte și au fost ridicate mai multe înscrisuri cu valoare probatorie, precum şi suma de 120.000 euro.
În cursul zilei de astăzi, inculpații reținuți vor fi prezentați Tribunalului Vâlcea cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.


Suportul financiar și logistic a fost asigurat de către Eurojust și SELEC.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Pitești, BCCO Alba, BCCO Craiova, BCCO Bucureşti, SCCO Sibiu, SCCO Olt și SCCO Gorj, al jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile “Fraţii Buzeşti” Craiova, BSIJ Bucureşti și IJJ Vâlcea și al polițiștilor din cadrul INTERPOL și CCPI.


Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here