Valeriu Gheorghiță : O ”Săptămână Altfel” la Craiova în care se va asigura vaccinarea anti-COVID 24 de ore din 24, fără programare

0
154

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat marți că în perioada 10-17 mai, la Craiova, se va desfășura un proiect pilot de vaccinare a populației împotriva noului coronavirus.

În cadrul acestui proiect pilot, populația se va putea vaccina fără programare, 24 din 24 de ore.

”Tot o particularitate a campaniei de vaccinare, se va desfășura în perioada 10-17 mai, în Craiova, prin implicarea Universității de Medicină și Farmacie, un fel de ”Săptămână Altfel” în care în toate centrele de vaccinare din municipiul Craiova se va asigura vaccinarea pe o perioadă de 24 de ore din 24 fără programare. Este este un proiect pilot pe care dorim să îl evaluăm în cadrul municipiului Craiova tocmai pentru a trage concluziile pe baza cărora să putem să analizăm oportunitatea de a transforma și de a extinde modalitățile de a accesa un centru de vaccinare prin prezentare directă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai precizat că se în calcul, în vederea creșterii numărului populației imunizate împotriva noului coronavirus, și varianta prezentării directe la centrele de vaccinare, fără programare.

”De altfel, luăm în calcul această modalitate de prezentare directă a persoanelor la centrele de vaccinare. Vom începe foarte probabil cu centrele care sunt în municipiile unde există centre regionale de depozitare, tocmai pentru a asigura o continuitate a aprovizionării cu vaccinuri și pentru a nu periclita calitatea lanțului de frig și implicit să nu riscăm irosirea inutilă a dozelor. Este un proiect pe care l-am discutat chiar astăzi cu ministrul Apărării Naționale legat de implicarea spitalelor militare care sunt, de altfel, și centre regionale de depozitare. Va fi analizată această oportunitate și ne dorim asigurarea vaccinării fără programare implicit și a celorlalte centre de vaccinare din muncipiile în care există centre regionale de depozitare și sigur, rând pe rând, probabil că vom extinde progresiv această modalitate”, a mai subliniat Gheorghiță.

Medicul nu exclude nici posibilitatea vaccinării fără programare special pentru anumite grupe de vârstă sau pe anumite intervale orare.

”De asemenea, luăm în calcul prezentarea directă la centrele de vaccinare cel puțin pentru anumite grupe de vârstă, de pildă pentru persoanele peste 60 de ani sau pe anumite intervale orare. Fiecare centru de vaccinare are un număr de locuri disponibile, acele locuri ne dorim să fie afișate pe o perioadă de trei zile și să existe un număr de ordine și persoanele se prezintă direct în limita locurilor disponibile și vor fi vaccinate. De ce? Pentru că una dintre concluziile principale pe care le-am tras după evenimentul de la Timișoara este legată de dorința oamenilor de a se prezenta la vaccinare, însă fără să existe această programare prin platformă. Cred că în felul acesta vom reuși să facem un sistem poate pe viitor mai atractiv pentru persoanele pentru care platforma nua  fost suficient de accesibilă”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here