Video – Președintele Klaus Iohannis, despre drafturile privind legile securității naționale: Drafturile legilor securității naționale sunt la Guvern. Când o să vină la mine, o să le analizez!

0
202

Klaus Iohannis a anunțat, marți, în conferința de presă de la Palatul Cotroceni, că drafturile legilor securității naționale sunt în lucru la Guvern și nu au intrat încă pe circuitul de avizare. Iohannis a refuzat să spună cum au apărut în spațiul public proiectele, deși la precedentele declarații de presă a spus că „se știe cine le-a dat„.

Întrebat după mai bine de o lună cine a dat publicității proiectele legilor securității naționale, Iohannis a evitat răspunsul, spunând că la Cotroceni vor ajunge doar atunci când vor intra în circuitul de avizare.

El a subliniat că își menține afirmația privind apariția proiectelor, chiar dacă presa și 45 de ONG-uri s-au simțit „amenințate” la libertatea publicării unor informații.

Mai mult, Iohannis a confirmat comunicarea SIE că angajați ai Administrației Prezidențiale au colaborat la elaborarea acestor proiecte, dar a subliniat că el, ca șef al statului, nu a văzut încă aceste drafturi.

„Am zis că e gresit ca în această fază devreme a draftului să fie lume agitată. Pentru că încă se lucrează și se va lucra mult timp pe ele. Îmi pare rău că v-ați simtit amenințați. Nu cred că s-a simțit cineva amenințat, care a lucrat pe aceste drafturi. Nu orice draft care este elaborat într-o zonă sensibilă trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document să își fi terminat munca asa cum este prevazută în Constituție. Momentan aceste legi nu și-au început parcursul legislativ. A veni si a critica un draft care nu a fost pus în discuție legislativă mi se pare riscant. Faptul că s-au iscat atâtea discuții, înseamnă că mi-au dat dreptate. Nu trebuie să vă simțiți amenințați.

Au fost colegi din departamentul securității naționale care au colaborat pe unele din aceste drafturi. Întrebarea a fost dacă au ajuns la mine si le-am cenzurat. Nu le-am citit și nu le-am cenzurat. În administrație avem specialisti și sunt consultați de cei care lucrează pe drafturi”, a explicat Iohannis.

În plus, șeful statului a mai spus că legea de organizare a SIE „nu e compatibilă nici măcar cu Constituția” și că legile securității naționale datează din anii 90, astfel că se impune modificarea lor. Iohannis a adăugat că se va asigura că proiectele intrate pe circuitul de avizare vor respecta principiile democratice.

„Pot să vă garantez că de mine nu va trece nicio lege care nu respectă principiile după care ne dorim să funcționăm. Acest draft este la Guvern, la mine ajung legile fie în CSAT, fie la promulgare. Să nu credeți cumva că eu cenzurez drafturi de legi, înainte de a ajunge la mine la promulgare ”, a mai spus Klaus Iohannis.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here