VIDEO – Statele Unite oferă Ucrainei drone sinucigașe. Anunțul a fost făcut de șeful Pentagonului

0
282

Statele Unite vor trimite în Ucraina cât mai repede posibil o variantă a dronei Switchblade, care are un focos antiblindat, a declarat marți secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, șeful Pentagonului, relatează REUTERS.

„Switchblade 600 și 300 se vor mișca cât de repede pot”, a spus Austin în timpul unei audieri a Comisiei pentru Serviciile Armate a Camerei. Varianta 600 are focos anti-blindat și poate urmări peste o țintă mai mult de 40 de minute, conform AeroVironment (AVAV.O), care produce dronele.

Declaraţia privind asistenţa de securitate este una ciudată de la practica trecută, în care Pentagonul şi administraţia au fost discrete cu privire la echipamentele furnizate. De această dată, Pentagonul a prezentat în detaliu sistemele şi echipamentele pe care le va primi Ucraina.

Decizia de a echipa Ucraina cu dronele ucigaşe numite Switchblade vine în urma cererii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski adresată parlamentarilor americani pentru furnizarea de echipament militar suplimentar.

Desfăşurarea Switchblades în luptele din Ucraina ar putea fi cea mai importantă utilizare a acestor arme în luptă, deoarece nu este clar cât de des a folosit armata americană dronele ucigaşe pe câmpul de luptă.

Varianta 300 este concepută pentru a lovi ţinte mici. Poate încăpea într-un rucsac, cântăreşte puţin peste 5 kilograme şi are o autonomie de 10 mile.

Versiunea 600 a armei este concepută pentru a distruge tancuri şi alte vehicule blindate. Cântăreşte puţin mai mult de 54 de kilograme şi are o autonomie de peste 40 de mile.

Switchblade-urile sunt echipate cu camere, sisteme de navigaţie şi explozibili ghidaţi. Armele pot fi programate să lovească automat ţinte care se află la kilometri distanţă sau pot zăbovi deasupra unei ţinte până când un operator este angajat să lovească.

Atât sistemul de arme 300, cât şi 600 este distrus după lovirea ţintei dorite.

Fiecare Switchblade este o dronă de unică folosinţă sau ”kamikaze”. Sistemele de arme sunt considerate mai ieftine decât combinaţia de a trage o rachetă Hellfire, fabricată de gigantul apărării Lockheed Martin, de o dronă MQ-9 Reaper a General Atomics. Switchblade 300 este estimat să coste doar 6.000 de dolari, potrivit unui articol al NBC News.

STIREA TA - Dacă esti martorul unor evenimente deosebite, fotografiaza, filmeaza si trimite-le prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here