Vizita premierului Ludovic Orban pe șantierul Drumului Expres Craiova – Pitești, Tronsonul 1

0
25

Premierul Ludovic Orban s-a aflat astazi in judetul Dolj, impreuna cu ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu si ministrul Tineretului si Sportului, Ionut Stroe.

Primul punct al vizitei a fost pe santierul drumului expres Craiova – Pitesti, Tronsonul 1, unde a fost verificat stadiul lucrarilor, ulterior, premierul vizitand Fabrica de Avioane Craiova, unde a participat la semnarea contractului “Revitalizarea si modernizarea aeronavelor IAR 99 Standard din dotarea MApN, in configuratia IAR 99 SN”. Iar la finalul vizitei, a evaluat lucrarile la conducta de tarnsport gaze naturale Craiova – Segarcea-Bailesti-Calafat, tronsonul Craiova – Segarcea.

Declaratiile premierului Ludovic Orban, dupa vizita pe santierul Drumului Expres Craiova – Pitesti, Tronsonul 1

Ludovic Orban: Am spus ca de fiecare cand voi veni in judetul Dolj, in Craiova, voi fi prezent pe santier ca sa vad cum progreseaza lucrarile, care este organizarea, mobilizarea si ritmul de lucru. Drumul Expres Craiova – Pitesti a fost gandit odata cu investitia facuta de Ford la Craiova. Realizarea Drumului Expres Craiova-Pitesti a fost cuprinsa in memorandumul semnat de Guvernul Romaniei cu compania Ford. Ca ministru al transporturilor, in 2008, am realizat studiul de fezabilitate si am aprobat indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investitii, repet, in 2008. Din 2008 pana in urma cu aproximativ doi ani de zile nu s-a intamplat nimic privitor la drumul expres. Iata ca astazi prinde viata. Doua tronsoane sunt in executie – tronsonul 1 si tronul 2. Progresul pe acest tronson, tronsonul 1, este de 13%, iar pe tronsonul 2 progresul este de peste 30%. Mai avem doua tronsoane – tronsonul 3 si tronsonul 4. Pentru ambele tronsoane, Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere a finalizat licitatia si a desemnat castigatorul. A fost desemnat castigatorul care a avut cea mai buna oferta, cu cel mai bun pret si care si-a si demonstrat capabilitatea tehnica in constructia tronsonului 2. Nu s-a putut semna contractul pana astazi, pentru ca o companie care a participat la licitatie a contestat licitatia – e vorba de China Railway, o contestatie neintemeiata, care nu are nicio baza si care speram sa fie solutionata cat mai repede de Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor.

Obiectivul Guvernului pe care il conduc este sa accelereze toate marile proiecte de infrastructura de transport. Avem proiectate extrem de multe investitii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport si avem progrese evidente pe toate tronsoanele de autostrazi, de drumuri expres, tronsoane de modernizare a cailor ferate din Romania si pe alte investitii destinate modernizarii infrastructurii de transport din Romania. Daca aveti intrebari.

Reporter: Daca ne permiteti cateva intrebari pe alte teme, pentru ca urmeaza sedinta de guvern dupa aceasta vizita. Veti aproba, pana la urma, astazi rectificarea bugetara, pentru ca intelegem ca nu aveti inca avizul CES /…/?.
Ludovic Orban: Consiliul Economic si Social a fost convocat pentru a da avizul… De altfel, avizul CES, am explicat intotdeauna, e un aviz consultativ. Noi ne-am indeplinit obligatia legala de a transmite proiectul de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara catre Consiliul Economic si Social. De asemenea, am transmis si catre Consiliul Legislativ.

Reporter: Deci astazi faceti rectificarea bugetara, nu?
Ludovic Orban: Daca avem indeplinite conditiile, vom adopta rectificarea bugetara.

Reporter: In aceasta rectificare bugetara, in proiectul rectificarii bugetare se mentioneaza faptul ca pensiile… punctul de pensie va fi marit cu 14%, dar nu scrie nimic si despre restul maririi de 26 de procente /…/ si in cate etape se va mai face marirea in urmatorii ani? Ne puteti spune unde vom putea gasi aceste precizari?
Ludovic Orban: Dupa sedinta de guvern, voi organiza o conferinta de presa destinata rectificarii bugetare. Ce pot sa va spun este ca guvernul pe care il conduc a luat decizia de a creste pensiile. Nu exista nicio alta tara europeana in care sa se ia o decizie similara de crestere a pensiilor. Fata de prognoza de crestere economica de 4,1-4,2%, ca urmare a crizei economice provocate de epidemie, nu vom avea crestere economica, ci vom avea o contractie economica, estimata la 3,8%, astazi. Ca urmare a acestei contractii economice, veniturile atat la bugetul de stat, cat si la bugetul fondului de pensii, la bugetul fondului de sanatate, veniturile la bugetele locale au inregistrat scaderi semnificative. La nivelul bugetului national avem o scadere probabil in jur de 30 de miliarde a veniturilor fata de veniturile proiectate in conformitate cu previziunile si indicatorii economici care au stat la baza elaborarii proiectului legii bugetului de stat. Criza sanitara a provocat o criza economica. Cu toate astea, desi, repet, eu nu cunosc vreo alta tara europeana in care sa se fi luat o decizie similara, Guvernul va creste pensiile si va creste pensiile cu un procent consistent de 14%.

Reporter: Astazi se va face rectificarea bugetara?
Ludovic Orban: Sigur ca da, va fi in cuprinsul Ordonantei de Urgenta privind rectificarea bugetara. Este o crestere extrem de mare, pe care ne angajam sa o putem finanta, atat pe anul viitor, cat si pe anii care vor urma. In ceea ce priveste alte cresteri ulterioare, orice alta decizie de crestere a pensiilor va fi luata doar pe baza unor analize economice extrem de serioase. Va readuc aminte ca Romania are nevoie de acces la finantari cu costuri minime pentru a putea asigura resursele financiare necesare suportarii cheltuielilor bugetului de stat, bugetului de pensii, bugetului de somaj si altor categorii de bugete. Orice crestere de pensie, care este facuta fara sa tina cont de evolutia economiei si de capacitatea efectiva a economiei de a sustine astfel de crtesteri, se va intoarce nu numai impotriva parintilor si bunicilor nostri, ci se va intoarce impotriva interesului general al societatii romanesti. Orice crestere pentru care nu exista garantia ca pot fi obtinuti banii necesari pentru sustinerea acestor cresteri poate sa duca la situatii extrem de grave, fie inflatie, care inseamna, de fapt, ca orice crestere este anulata de cresterea preturilor, fie exista un risc sa ajungem in situatia in care sa ne finantam din ce in ce mai greu si din ce in ce mai scump. Eu nu pot accepta o astfel de situatie. Si asa, de patru luni este un adevarat dezmat in Parlamentul Romaniei in materie de legi care genereaza noi si noi cheltuieli pentru bugetul de stat si pentru celelalte bugete. Ne-am luptat pe toate caile constitutionale si legale sa impiedicam astfel de decizii. Din pacate, multe dintre ele au fost adoptate si cresc nota de plata. Poti sa faci rau Romaniei – si asta face astazi majoritatea condusa de PSD – si facandu-te ca vrei sa faci bine, ca vrei sa cresti veniturile diferitelor categorii. Daca le cresti prea mult, nu le mai poti plati.
Ii rog pe parintii si pe bunicii nostri, pe cei care au muncit o viata, sa inteleaga ca am facut maximum posibil. Decizia de majorare a punctului de pensie cu 14% a fost o decizie grea, o decizie pe care, in schimb, ne-o asumam si, in acelasi timp, garantam ca putem sa o sustinem si putem sa asiguram resursele financiare pentru a putea plati toate pensiile pe contributivitate, astfel incat sa nu existe nicio problema si, de asemenea, sa facem tot ce depinde de noi pentru ca inflatia sa se mentina la nivelul scazut la care l-am adus ca urmare a lunilor de guvernare liberala si sa nu fie afectata puterea de cumparare, iar odata cu cresterea punctului de pensie, sa creasca si puterea de cumparare a pensiilor romanilor. Orice alta crestere mai mare, si stiu ca populismul pesedist se va manifesta in continuare, ca se vor grabi sa respinga ordonanta prin care crestem punctul de pensie, ca batalia pentru a mentine aceasta decizie rationala va continua, dar vreau sa inteleaga foarte clar fiecare parinte si bunic: atat se poate. Cine promite mai mult, minte.
Pentru ca sa poti sa cresti orice venit, trebuie sa ai resursele necesare. Daca nu ai resursele necesare, degeaba cresti si dupa aceea nu mai poti sa platesti pensiile la nivelul crescut. Pentru ca se stie foarte clar ca avem o decizie a Curtii Constitutionale, care spune foarte clar: odata ce ai stabilit un nivel al pensiei, pensiile nu pot fi taiate; au incercat altii se taie pensiile. Pensiile nu pot fi taiate. Din cauza asta, orice decizie de crestere a punctului de pensie, de majorare a pensiilor pe contributivitate, trebuie sa fie o decizie bine fundamentata, care sa garanteze capacitatea statului roman de a face fata obligatiilor de plata si, in acelasi timp, de a mentine toate cheltuielile care duc la dezvoltarea economica a Romaniei, cum sunt cheltuielile de investitii.

Reporter: Va intrebam daca urmatoarele etape de majorare se vor regasi in acest proiect de rectificare?
Ludovic Orban: Nu. V-am dat raspunsul.

Reporter: Legat de azotatul de amoniu, stim ca, in momentul de fata, si voiam sa va intreb de ce avem o legislatie atat de grea in ceea ce priveste azotatul de amoniu, pentru ca o firma care detine o cantitate de azotat de amoniu nu trebuie sa declare ca are o anumita cantitate de substanta inflamabila in depozit. Stiti, cazul de la Constanta, din port care are /…/
Ludovic Orban: In port, exista o cantitate mare de azotat de amoniu, dar care azotat de amoniu este contractat si urmeaza sa fie transportat catre destinatie. In ceea ce priveste regimul de securitate din jurul depozitelor unde se afla astfel de substante, cum este azotatul de amoniu, sunt reguli stricte, care prevazute la nivel european si care, din toate informatiile pe care le-am cules, sunt respectate. Am vorbit atat la nivelul Ministerului de Interne, cat si la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, pentru a ma asigura ca totul este in regula si ca sunt efectuate, sunt luate toate masurile care sunt prevazute de regulile stabilite si la nivel european, nu numai in Romania.

Reporter: Ati spus ca a existat si o ordonanta pentru amanarea cresterii salariilor dascalilor, pentru ca am observat ca urmeaza sa amanati cu un an de zile aceasta majorare, care trebuia facuta la 1 septembrie.
Ludovic Orban: Vom anunta o decizie in acest sens.

Reporter: Legat de scadalurile cu clanurile interlope. Daca ne permiteti cateva intrebari…
au fost doar legaturi intre sefii politiei si clanuri…
Ludovic Orban: Singurul raspuns pe care vi-l dau este ca pozitia mea si a guvernului pe care il conduc este de toleranta zero fata de infractionalitate. Guvernul nostru este angajat intr-o lupta fara menajamente impotriva clanurilor de interlopi, impotriva infractiunii organizate si impotriva oricarui fel de infractiune.

Reporter: Ce parere aveti despre faptul ca, de exemplu, aparatele de testare Real Time PCR nu sunt acreditate RENAR si aceasta institutie refuza sa le testeze, tocmai pentru ca ar da o eroare de 30-40%?
Ludovic Orban: Nu stiu de unde aveti informatia asta, dar, din punctul meu de vedere, centrele de testare, care functioneaza doar cu aparate de tip Real Time PCR, functioneaza in conditiile prevederilor legale, iar ministrul Sanatatii a avizat functionarea si a inclus, prin Ordin, toate centrele de testare care indeplinesc conditiile legale.

Reporter: Deficitul bugetar pana unde se va duce cu aceasta rectificare bugetara ?
Ludovic Orban: Evident ca va creste deficitul bugetar, probabil va fi in jur de 8,5 – 8,6. Dati-mi voie, in schimb, sa va recomand sa urmariti evolutia deficitelor bugetare in toate tarile europene si sa vedeti ca vom avea un deficit bugetar dintre cele mai mici la nivel european. Sigur ca alte tari sunt in alte situatii. Germania, de exemplu, nu a mai inregistrat deficit, cred ca de 10 ani, si isi poate permite un deficit mai mare. Romania, in schimb, a avut deficite succesive, a trebuit sa se imprumute, cei de dinaintea noastra s-au imprumutat de multe ori mai scump din cauza lipsei de credibilitate si sustenabilitatea unui deficit bugetar mai mare este extrem de dificila.

Reporter: Legat starea de alerta, aveti de gand sa schimbati ceva la masurile care vor fi prevazute in starea de alerta?
Ludovic Orban: Am avut mai multe solicitari legate de prelungirea programului pana la ora 24:00 pentru terase si mi-am dat acordul. Va exista o decizie, daca nu cumva a si fost adoptata, a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, pentru a prelungi programul pana la ora 24:00.

Reporter: Altele ar mai fi?
Ludovic Orban: Alte… sunt chestiuni mai mici, legate de prezenta sportivilor la loturile nationale, a sportivilor care activeaza in alte tari, sa se permita fara a se aplica regulile de izolare. De asemenea, cateva chestiuni legate de diplomatie si de Corpul Diplomatic. Va multumesc!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here