Ziua Imnului Național, sărbătorită și la Craiova

0
32

Ziua imnului naţional al României – „Deşteaptă-te române!”, simbol al unităţii Revoluţiei Române de la 1848 – este sărbătorită în fiecare an la 29 iulie, dată la care, în anul 1848, ”Deşteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată oficial, în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.

Ziua imnului naţional al României a fost instituită în anul 1998, prin Legea nr. 99/1998, care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, în spiritul tradiţiilor poporului român, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Tot în anul 1998, în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea unui secol şi jumătate de la Revoluţia română din anul 1848, Banca Naţională a României (BNR) a pus în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 29 iulie 1998, Zi a imnului naţional, simbol al unităţii Revoluţiei române din anul 1848, două monede din aur cu valori nominale de 500 lei şi 1.000 lei, dedicate acestei aniversări, potrivit Circularei nr. 12/1998 emise de BNR.

Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu (1816-1863), poet de factură romantică, ziarist, traducător, un adevărat tribun al epocii marcate de Revoluţia de la 1848.
Muzica a fost compusă de Anton Pann (1796-1854), poet şi etnograf, om de mare cultură, cântăreţ şi autor de manuale de muzică.

 

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Astfel, în forma actuală, Constituţia prevede, prin Articolul 12, că imnul naţional este ”Deşteaptă-te române!”, acesta fiind considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.

Autoritățile locale au organizat și anul acesta la Craiova festivități în cinstea Zilei Imnului Național.

Prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, a participat astăzi la ceremonia dedicată Zilei Imnului Național, din piața Tricolorului din Craiova. Cu acest prilej, a rostit un discurs, din care redăm mai jos un fragment:
“Astăzi sărbătorim Ziua Imnului Național, unul dintre simbolurile naționale ce arată mândria de a fi români. 29 iulie are o valoare deosebită pentru România, pentru că ne oferă tuturor prilejul de a celebra, împreună, cu bucurie și emoție, Imnul național, „Deșteaptă-te române”! Versurile imnului sunt cele care ne îndeamnă să reflectăm la însemnătatea lor, la istoria, luptele și tradițiile noastre ca țară și cele care au mobilizat eforturile românilor de a-și îndeplini idealurile de libertate și unitate.
Suntem datori să construim și să insuflăm tinerelor generații valorile prețuite și de înaintașii noștri, transmise și prin intermediul versurilor imnului, în semn de respect pentru simbolurile naționale ale statului român.
La mulți ani, români!
La mulți ani, România!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here